Kullanılan Eğitim Yaklaşımları / Yöntem ve Teknikler
Akran Araçlı Öğretim
Çocuğun akranlarıyla bir arada olduğu eğitimdir(Grup dersleri). Akran araçlı öğretimde öğrencilerin sosyal davranışlarını başlatmak, ipucu vermek ve pekiştirmek için bir arada bulundukları öğretimi hedefler.
Ayrık Denemelerle Öğretim
ADÖ, özellikle öğretimin ilk aşamaları olan edinim ve kalıcılık aşamalarında tercih edilen bir yöntemdir. Davranış öncesi uyaran, davranış ve davranış sonrası uyaranlardan oluşan denemelerin art arda sunumu ile öğretim gerçekleşmektedir.
BA Yöntemi
Zihinsel engelli, Down sendromlu, öğrenme güçlüğü çeken, ses temelli okuma-yazma öğrenemeyen öğrenciler için, görsellerle desteklenmiş heceler ve kelimelerle okuma-yazma öğretimini kolaylaştırmak hedef alınmaktadır.
Bilgisayar Destekli Öğretim
BDÖ, sıklıkla uygulama ve alıştırma yaptırmak için kullanılmaktadır. Bilgisayarı DEHB’li öğrencilerin bağımsız uygulama ve göden geçirme aktiviteleri için kullanmak, öğrencinin güdülenmesini, okuma ve matematikteki başarısını arttırmaktadır. BDÖ ayrıca öz-yönetim ve hedef belirlemeyi öğretmek için de kullanılır.
Davranış Değiştirme Programı
Uygun/istendik davranışlar ödüller kullanılarak kazandırılır. Davranış değiştirme programlarıyla uygun olmayan davranışlar ortadan kaldırılabilir. Uygun olmayan davranışların ortadan kaldırılmasında ayrımlı pekiştirme, sönme, hoşa giden uyaranı çekme ve hoşa gitmeyen uyaranı verme yer almaktadır.
Doğal Öğretim Yöntemleri
Dil ve iletişim becerileri başta olmak üzere pek çok becerinin öğretiminde, özellikle de öğretilmiş becerilerin kalıcılığının ve genellenmesinin sağlanmasında kullanılmaktadır.
Doğrudan Öğretim
Öğretmenin yönetiminde yeni bilgilerin parçalar halinde açık, anlaşılır ve tekrar edilebilir bir formatta gösterilmesi öğrenciye aynı sürecin tekrar ettirilmesi ve her kısa parça sonunda anında dönüt verilmesini temel alan ve bilimsel veriler dayanan bir yaklaşımdır.
Psiko-eğitimsel Yaklaşım:
Bu modele göre çocuğun var olan, fakat farkında olmadığı ve davranışın oluşmasına neden olan motivasyonları ve toplum beklentilerinin yarattığı baskı(okul, ev ve çevre) dikkatli incelemek ve anlamak gerektiği üzerinde durulur. İstenmeyen davranışın nedenleri üzerinde durularak olumlu alternatif davranışlar geliştirebilmek için çözümler üretir.
Sosyal Öyküler
Başta sosyal beceriler olmak üzere pek çok becerinin öğretimin de kullanılmaktadır. Birey için belirlenen hedef beceriye ilişkin belirli kurallar çerçevesinde kısa bir sosyal öykü yazılmaktadır. Bireye belirli zamanlarda bu öykü okunarak, hedef davranış geliştirilmeye çalışmaktadır.
Strateji Eğitimi
ÖÖG’ye sahip olan çocukların bağımsız hareket edebilme(sosyal, akademik ve psikolojik açıdan) yeteneğini arttırmak için bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya konmuş ve belirli bir problemle baş etmeye yönelik stratejilerin öğrenciye öğretilmesi ve kullanımını günlük hayatına transfer etmesini sağlamaya yönelik bir yaklaşımdır.
UDA( Uygulamalı Davranış Analizi)
Davranışçı psikolojiye dayalı UDA uygun olan davranışları arttırma ve uygun olmayan davranışları azaltma amaçlı bir yaklaşımdır. UDA , bireylerin davranışlarının çevresel olaylar doğrultusunda öğrenilmiş tepkiler olduğunu savunmaktır. UDA yöntemleri son yirmi yıldır özellikle YGB(Yaygın Gelişimsel Bozukluk)’li bireylerin eğitimlerinde oldukça yaygın olarak kullanılır. Sönme, pekiştirme gibi davranışçı yaklaşım ilkeleri doğrultusunda geliştirilmiş olan öğretim ve davranış sorunlarına yönelik yöntemlerle bu bireylere eğitimler…
Yanlışsız Öğretim
Yanlışsız öğretim, bireylerin etkili bir şekilde öğrenmelerinin, öğrenme sürecindeki olumlu deneyimlerinden kaynaklandığı ve dolayısı ile bu süreçte hata düzeyinin mümkün olduğunca düşük olması gerektiği görüşüne dayalıdır. Bu doğrultuda ipucu ve pekiştirme gibi temel UDA ilkelerinin sistematik kullanımı ile bireyin doğru tepki verme oranı artırılmaktadır.